Černé čaje sypané různé druhy

 

Různé druhy černých čajů z celého světa. Ceylonský, Ruský, Gruzijský, Assam, Keemun, Lapsang, Pu erh a další ...

 

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem
Černé čaje sypané
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
90 Kč 65 Kč 62 Kč 50 Kč 82 Kč 87 Kč 69 Kč 67 Kč 63 Kč 69 Kč 65 Kč 62 Kč od 50 Kč    
Kód produktu 108/CEY 108/CEY2 108/GRU 108/JAS 108/CHI 108/CHI2 108/CHI3 108/CHI4 108/ASS 108/DAR 108/IRA 108/RUS Zvolte variantu
Kategorie Čaje
 

Ceylon black EARLGREY OP 70g
Složení: Černý čaj Ceylon OP (Camellia sinensis), bergamotová silice (earlgrey). Ostrov Ceylon je v půli rozdělen hornatým masivem, dosahujícím až 2 300 m. Ten způsobuje zvláštní klimatické podmínky, takže zde jsou dvě „flavoury seasons" se slunným, suchým a větrným počasím v roce, což zpomaluje růst čajovníků a vytváří podmínky pro vznik aromatických látek. Uprostřed hor se rozkládá hornatá pláň s centrem Nuwara Eliya s výškami okolo 2 000 m. Vysokohorské čaje a čaje ze středních poloh jsou přirozeně cennější než nížinné. Plantáže jsou osázené většinou hybridy assámského cajovníku a různými klony, ale hybridy čínského čajovníku se zde také vyskytují.
Užívání: 2 čaj. lžičky přelít 0,3l vařící vody, vyluhovat 3-4 min.

Ceylon black OP 70g
Složení: Černý čaj Ceylon OP (Camellia sinensis). Ceylon si zachovává velmi dobré jméno výrobce čajů nejlepší kvality. Vzhledem k tropickému klimatu je sklizeň celoroční se dvěma kvalitními sezónními sběry. Tento černý čaj se pěstuje v nadmořských výškách do 2300 m.nad mořen na příkrých svazích hor. Ceylon je osázen hlavně ásámskou variantou čajovníku, jejími hybridy a klony. Lístky jsou hnědé až hnědočerné, dobře zavinuté, charakteristicky drátkovité. Vydávají hutnou, kořennou či dřevnatou vůni. Poskytují hladký hnědooranžový nálev těžké nahořklé chuti, s bohatým aroma ušlechtilých dřevin, někdy i s medovými či květinovými akcenty.
Příprava: 2 čaj. lžičky přelít 0,3l vařící vody, vyluhovat 3-4 min.

Gruzínský black 70g
Složení: Gruzínský černý čaj. Čaj se v Gruzii pěstuje na plantážích v jedné z nejsevernějších oblastí světa v podhůří Kavkazu. Tato oblast patří mezi nejčistší na světě. Čaj zde roste ve výškách okolo 1000 m nad mořem. Nálev je plné, lehce natrpklé chuti, typického horského aroma a kaštanové barvy. Dříve se tento čaj v bývalém SSSR pěstoval hojně a sbíral se strojově, dnes je spíše vzácností. V 80. letech produkovala Gruzie 120 tisíc tun čaje ročně. Má významný obsah stopových prvků zejména hořčíku a zinku. Čaj má díky obsahu kofeinu (1,5 - 4%) povzbudivý účinek. Tento čaj je možno připravovat i v samovaru. Nálev je jemně svíravé, přírodně nasládlé chuti, typické vůně i červenohnědé barvy.
Příprava: 1 čaj lžička na 1,5 dl. vařící vody, louhování 2-5 min.


Jasmínový černý čaj 70g
Složení: Černý čaj (Camellia sinensis), Květy Jasmínu (Jasminium sambac). Jasmín pochází z oblasti Perského zálivu. Květy jasmínu se používají k provoňování černých i zelených čajů již několik století. Jasmínový čaj má výrazné charakteristické aroma a vynikající osvěžující chuť. Tento čaj je králem mezi aromatizovanými čaji a vzniká promícháním jasmínových květů (okvětních listků) s čínským černým čajem nejvyšší kvality. Zpracování probíhá v noci, protože jen tehdy jsou sladce vonící jasmínové květy otevřené. Květy se sbírají zrána, kdy jsou nejčerstvější, a do večera se pak skladují na chladném místě. Jasmín má jak zklidňující, tak rozehřívající účinky.
Příprava: 1 čaj. lžička se přelije 1,5 dl. vroucí vody, vyluhovat 3-5 min.

China Keemun black OP 70g
Složení: Černý čaj Keemun black (čchi-men chung čcha). Tento skvělý čaj se pěstuje v okrese Čchi-men (v překladu Velká brána), ležícím na jihu provincie An-chuej. Tradice jeho výroby není dlouhá, sahá do 80-tých let 19.století. Výchozí surovinou se staly čajové lístky ze zdejšího poddruhu čajovníku, obsahující specifickou silici - myrcenal, jež se v jiných odrůdách nevyskytuje. Čaj tím získal velmi neobvyklou a znamenitou příchuť. Čchimenské čaje se dnes považují za nejlepší čínské černé čaje. Řadí se mezi světovou špičku. Pro jedinečné květové aroma a nasládlou, karamelovou, mírně čokoládovou chuť jsou někdy nazývány šampaňským mezi čaji. Nálev má jiskrnou červenooranžovou až hnědě oranžovou barvu.
Příprava: 1 čaj. lžička na 1,5 dl. vařící vody, vyluhovat 2-5 minut.

China Lapsang Souchong black (Kouřový čaj) 50g
Složení: Čeng-šan siao-čung, Zhengshan (Camellia sinensis). Slavný atypický černý čaj s uzenou příchutí pochází z hor Wu-i v provincii Fu-ťien. Podle tradice vznikl zcela náhodně v bouřlivých dobách na počátku vlády dynstie Čching (1644-1911), kdy jednu z manufaktur na výrobu čaje na noc obsadili vojáci. Po jejich odchodu se ukázalo, že už je nejvyšší čas čajové lístky zpracovat. aby se urychlilo sušení, zapálili dělníci pod bambusovými koši s čajovými lístky borové dřevo. Originální metoda dosušování nad hořícím borovicovým anebo cypřišovým dřevem se ujala. Lístky zakouřených čajů jsou tmavě černé, velké, dlouhé, bez výhonků, s kořenovou uzenou vůní.
Příprava: 2 čaj.lžičky přelít 0,5 l vařící vody, luhovat 1-2 min.

China Pu-erh black OP 70g
Složení: Černý čaj Pu-Erh (Camellia sinensis). Pu erh se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list". Pu-erh je proslulý svými zdravotními účinky. Účinky čaje, prokázané výzkumy, se uplatňují v prevenci. V Číně patří mezi 20 nejúčinnějších rostlin na světě. Lze jej pít i pozdě večer, neboť obsahuje mnohonásobně méně (až 23x) taninu a kofeinu než běžný čaj. Čaj obsahuje spoustu minerálů(vápník, hořčík, železo a zinek), stopových prvků (zejména lapač volných radikálů selen, zinek a mangan), vitamínů (E) a též bílkovin. Nadprůměrné množství vitamínu E. Urychluje odbourávání alkoholu až dvakrát a snižuje příznaky z kocoviny.
Příprava: 2 čaj. Lžičky přelít 0,5l horké, ale nikoliv vroucí (80°C) vody, vyluhovat 1-2 min. Nepřeluhovat jinak bude čaj hořký.

China Yunnan black FOP 70g
Složení: černý čaj Yunnan fop (Camellia sinensis). Velmi kvalitní třída jünnanského černého čaje, volněji drátkovitě svinovaný list s patrným podílem tipsů, jasně červenorudý nálev zcela specifické, zemitě nasládlé, příjemně květové, nepatrně natrpklé chuti s lehkým kouřovým nádechem. V provincii jün-nan(Tien) se čaj sbírá již 1700 let. Najdete zde na 300 odrůd čajovníku! Není divu že tato oblast je považována za kolébku čínského čaje. Avšak černý čaj, jímž oblast jün-nan ve světě prosnula, se tu produkuje teprve od roku 1939. Pro výrobu nejlepších jünnanských černých čajů se trhají lístky z velmi starobylých velkolistých čajovníků zvaných Ta-jie a Šuej-sien. Je silný a značně povzbuzující, proto ho pijeme nejen po ránu, ale vždy kdy potřebujeme osvěžit tělo i mysl.
Příprava: 2 čaj. lžičky přelít 0,5l horké, vroucí vody, vyluhovat 3-4 min.

Assam black 50g
Složení: Assam TGFOP1 First flush (Camellia sinensis). S přibližně dvěma tisíci plantážemi a průměrným ročním sběrem dosahujícím půl milionu tun čaje tvoří ásámská oblast, rozprostírající se v nížinách kolem řeky Brahmaputry, víc než polovinu celé indické produkce. Jen malá část produkce je zpracovávána ortodoxně, neboť ásámské čaje se vyrábějí hlavně pro upotřebení ve směsích, nálevových sáčcích a pro domácí trh. Z hlediska ceny jsou ásámské čaje jedny z nejdražších, a proto se přidávají do směsí kde silná a příjemná chuť ásámu se prosadí oproti čaji horší kvality. Chuť plná, hutná, dosti svíravá, někdy se slabými květinovými anebo sladovými akcenty.
Příprava: 1 čaj.lžičku přelít 0,2 l vařící vody, vyluhovat 3-5 min lze přidat i mléko anebo cukr a citron.

Darjeeling black 50g
Složení: Darjeeling FTGFOP1 Second flush (Camellia sinensis). Po celém světě se ročně prodá něco přes sto tisíc tun dárjeelingského čaje. Je nazýván císařem černých čajů. Nejslavnější z plantáží např. Margarets hopr, Namring, Thurbo a další, lahodí uchu a srdci milovníka čaje, stejně jako Chateau neuf du Pape vinaři. V celosvětovém měřítku jsou dárjeelingské čaje svým charakterem zcela mimořádné. Částečně je to důsledek některých originálních technologických postupů, jakým je třeba zkrácená doba oxidace. Vzhled lístků je obvykle velmi úpravný, s velkým množstvím stříbřitě až zlatavě ochmýřených výhonků na bronzovém až hnědočerném podkladě.
Příprava: 1 čaj.lžičku přelít 0,2 l vařící vody, vyluhovat 3-5 min lze přidat i mléko anebo cukr a citron.

Iran OP black 70g
Složení: Iránský černý čaj OP (Camellia sinensis). Výběrový íránský ručně zpracovaný černý čaj. Od roku 1900 se v Íránu pěstuje čajovník na severu země. Zdejší černý čaj nabízí načervenalý, lehký, hladký nálev. Nejlépe chutná bez mléka, ale lze jej pít i s mlékem. Čaj je způsob íránského života a Íránci se přiblížíte nejlíp, vypijete-li s ním několik sklenek čaje. Uvaří se velmi silný sypaný čaj a nechá se asi 4 minuty vyluhovat. Pak se nalévá do skleněných pohárků, kterým se říká ormudy. Pije se horký po doušcích přes kousky nasekaného Kandu (místní název pro cukr v podobě úlomků připomínajících bílý štěrk). Někdy se do něho přidává skořice nebo zázvor. Íránské čajové pravidlo: studený čaj už není čajem. Takže nedopusťte, aby vám čaj vychladl. Ochutnejte, jak chutná pravý perský čaj.
Užívání: 2 čaj.lžičky na 0,25 l, vařící vody, vyluhovat 3-5 min.

Ruský CTC black 70g
Složení: Ruský černý čaj CTC. Velice kvalitní čaj z oblasti pohoří Kavkaz. Kvalitní celolistový čaj stočený do malých kuliček (způsob zpracování CTC). Listy si takto uchovávají svoji plnou chuť, která se při zalití horkou vodou plně rozvine. Rusové pijí svůj čaj ze Samovaru přes kostku cukru. Velmi oblíbené je popíjení čaje s vodkou, kozím mlékem nebo červeným vínem. Čaj se do Ruska dostal z Mongolska v 17 století, kdy mongolský chán Altyn poslal ruskému caru Michailu Fjodorovičovi darem čtyři pytle čínské trávy. Ruský vládce si lahodný nápoj velmi oblíbil. Poté čaj putoval do Ruska na velbloudích karavanách.
Užívání: 2 čajové lžičky na 5 dcl. vařící vody, vyluhovat 5 min. nevařit.

Produkt čaj
Typ černý
Forma sypaný
Váha (?) 50 - 70g