Zahraniční byliny sypané exotické čaje

 

Zahraniční byliny na pročištění, dodání energie a zlepšení zdraví.

Honeybush, Yerba Mate, Kinkeliba, Rooibos, Lapacho, Marocká Máta, Stévie, Vilcacora, Moringa a další

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem
Zahraniční čaje sypané ?
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
50 Kč 84 Kč 62 Kč 54 Kč 56 Kč 60 Kč 62 Kč 69 Kč 79 Kč 73 Kč 79 Kč 71 Kč 85 Kč od 50 Kč    
Kód produktu 126/CIT 126/HON 126/KIN 126/LAP 126/MAR 126/MAT 126/MAT2 126/MAT3 126/RAK 126/ROO 126/ROO2 126/STE 126/VIL Zvolte variantu
Kategorie Čaje
 

Citronová tráva 40g Cymbopogon citratus herba cons.
Složení: Cymbopogon citratus herba.
Vzhledem k obsaženým látkám, můžeme tedy citronovou trávu zařadit i mezi léčivky. Osvěžuje mysl a zlepšuje soustředění. Významný podíl mají především silice, např. citral, limonen, geraniol, a také flavonoidy. Citronová tráva je druh trávy rostoucí v tropech. Připomíná svou vůní meduňku, jinak bývá tato tráva nazývána jako citronela nebo voňatka. Celá rostlina velmi příjemně voní po citronu, díky obsahu vonných silic citralů. Používá se samotná na přípravu velmi osvěžujícího nápoje bez kofeinu, nebo na dochucení jiných bylin (maté, zelený čaj). Voňatky se používají k přípravě osvěžujících koupelí. Hodí se do kari pokrmů, polévek, k rýbám, měkkýšum, drůbežímu i vepřovému masu.
Užívání: 2 čaj. lžičky na 0,25l vařící vody, vyluhovat 5 min.

Honeybush 70g Cyclopia Intermedia herba cons.
Složení: Honeybush (Cyclopia Intermedia).
Honeybush čaj se získává z keřovité rostliny rodu Cyclopia, která roste divoce v horských oblastech Jihoafrické republiky. Sklízí se ručně. Květy jsou jasně žluté s výraznou sladkou medovou vůní. Připravený čaj má zvláště při pravidelném užívání, příznivý vliv při některých zdravotních potížích. Čaj by ovšem měli pít hlavně zdraví lidé, protože si tak doplní rozmanité prospěšné látky.Čaj neobsahuje žádný kofein a má velmi málo taninu. Je proto zvláště cenný pro děti a pacienty s vysokým krevním tlakem, se zažívacími potížemi včetně žaludečních vředů a ledvinovým pískem. Přítomný pinitol údajně usnadňuje odkašlávání a ovlivňuje hospodaření s cukrem. Další přítomné látky - isoflavonidy, xantiny, glykosidy, magniferin mají dle testování močopudné, křeče uvolňující, antioxidační, protizánětlivé a hypolipidemické účinky. Příprava: 2 čaj. lžičky přelít 0,3l horké, vroucí vody. Vyluhovat 3-5 min.

Kinkeliba list celý 10g Combretum micranthum folium tot.
Složení: Combretum micranthum folium tot. Kinkeliba, nazývaná také quinquéliba, quinquiliba nebo „čaj dlouhého života“, je keř rostoucí v západní Africe, zvláště rozšířený v Senegalu, Nigeru, Mali a po celém Sahelu. Droga obsahuje fenolové kyseliny, flavonoidy, katechetické taniny, proantokyanidoly, betain, cholin, polyoly (sorbitol, inositol), steroly, triperteny, dusičnan draselný a také alkaloid ( combretin). Podporuje funkci játer, trávícího traktu a žlučníku. Napomáhá odstranit žlučníkové kaménky.
Užívání: 1 sáček na 0,2l vařící vody, vyluhovat 10 minut. Popíjet 3x denně je možné přidat mléko a med . Skladovat v suchu při teplotě do 25 °C.

Lapacho Matto-Grosso 40g Tabebuia impetiginosa cortex cons.
Složení: Tabebuia impetiginosa cortex. Tento čaj tvoří vnitřní kůra "stromu života" (Tabebuia impetiginosa). Jedná se o 700 let starý strom, jemuž jsou odedávna přisuzovány až zázračné účinky, kterých dokázali využít již staří Inkové. Zamezuje vytváření otoku a usazenin v krevním oběhu. Normalizuje výměnu cukru a je pozitivní pro diabetiky. Uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění. Zmírňuje bolest.
Lze jej popíjet dlouhodobě, teplý či studený. Droga obsahuje především tzv. lapachol, dále organické kyseliny, aldehydy, vanilin, furan a jeho četné deriváty – furanonaftochinony a mnoho jiných látek.
Příprava: (5 šálků) Do 1 litru vody se přidají 4 lžičky Lapacha. Přivede se k varu a přikryté pokličkou se 5 min povaří. Po odstavení z plamene se vyluhuje dalších 15 až 20 minut, scedí se. V čaji nesmí zůstat ani kousek větvičky, jinak zhořkne.

Marocká Máta - Nana 40g Mentha spicata cv. Moroccan herba cons.
Složení: Marocká máta nať (Mentha spicata cv. Moroccan). Divoce rostoucí druh máty. Má velice osvěžující účinek, zejména v horkém letním počasí. Hlavní účinnou látkou je mentolová silice (s mentolem a jeho estery), dále zde nacházíme menton, sabinen, mentofuran, piperiton a konečně třísloviny, hořčiny a flavonové glykosidy. Užívá se jako léčivý čaj při onemocnění žlučníku a jater. Má příznivé účinky na nervovou soustavu, mírní bolesti, mírní žaludeční neurozy a zlepšuje i dýchání. Při kataru horních cest dýchacích můžeme s úspěchem využít aromaterapii, tedy formu inhalace. Výrazně se osvědčily rovněž mátové koupele a to při psychické labilitě, při revmatizmu a při některých kožních onemocněních. Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících a nápojích. Skvěle poslouží k ozdobení pokrmů. Mezi nejznámější koktejly patří Mojito.
Příprava: 2 čaj. lžičky přelít 0,5l horké, vroucí vody, vyluhovat 10 min.

Mate green (Yerba mate) 70g Cesmína paraguajská list řez.
Složení: Ilex paraguariensis folium (cesmína paraguajská list). Maté je národní nápoj jihoamerických obyvatel. Má příjemnou kouřovou vůni a lehce „uzenou“ chuť. Hlavní účinnou látkou je kofein, dále theofylin, třísloviny, některé vitaminy a minerální látky, látky flavonoidní povahy a některé další, ne zcela přesně definované alkaloidy. Diky obsahu kofeinu 6,5%, což je asi o 1,5% více než v kávě, nebo čaji a dalších látek působí silně stimulačně. Maté má povzbudivé účinky, působí močopudně, podporuje trávení a napomáhá redukovat tělesnou hmotnost. Působí na nervový systém trávicího traktu. Napomáhá vylučovat přebytečnou vodu z těla. Snižuje krevní tlak. Posiluje krevní oběh v cévních stěnách a tím napomáhá k jejich dobré funkci. Uzená chuť maté je dána úpravou listů. Při teplotě 240 až 360 °C se inaktivují enzymy a neprobíhá fermentace listů, jež zůstávají zelené.
Příprava: 1 čaj. lžička na 1,5 dl. vařící vody, vyluhovat 2-5 minut.

Mate green Lemon 50g Cesmína paraguajská list řez.
Složení: Mate green čaj (cesmína paraguajská list), citronová tráva. Maté je národní nápoj jihoamerických obyvatel. Hlavní účinnou látkou je kofein, dále theofylin, třísloviny, některé vitaminy a minerální látky, látky flavonoidní povahy a některé další, ne zcela přesně definované alkaloidy. Diky obsahu kofeinu 6,5%, což je asi o 1,5% více než v kávě, nebo čaji a dalších látek působí silně stimulačně. Uzená chuť maté je dána úpravou listů. Citronovou trávu můžeme zařadit mezi léčivky. Významný podíl mají především silice, např. citral, limonen, geraniol, a také flavonoidy. Maté má povzbudivé účinky, působí močopudně, podporuje trávení a napomáhá redukovat tělesnou hmotnost. Působí na nervový systém trávicího traktu. Napomáhá vylučovat přebytečnou vodu z těla. Snižuje krevní tlak. Posiluje krevní oběh v cévních stěnách a tím napomáhá k jejich dobré funkci. Citronová tráva osvěžuje a podporuje schopnost koncentrace a myšlení.
Příprava: 1 čaj. lžička na 1,5 dl. vařící vody, vyluhovat 2-5 minut.

Mate roasted pražené (Yerba mate) 70g Cesmína paraguayská list pražená řez.
Složení: Ilex paraguariensis folium roasted (cesmína paraguajská list). Maté je národní nápoj jihoamerických obyvatel. Má příjemnou kouřovou vůni a lehce „uzenou“ chuť. Hlavní účinnou látkou je kofein, dále theofylin, třísloviny, některé vitaminy a minerální látky, látky flavonoidní povahy a některé další, ne zcela přesně definované alkaloidy. Diky obsahu kofeinu 6,5%, což je asi o 1,5% více než v kávě, nebo čaji a dalších látek působí silně stimulačně. Uzená chuť maté je dána úpravou listů. Při teplotě 240 až 360 °C se inaktivují enzymy a neprobíhá fermentace listů, jež zůstávají zelené. Maté má povzbudivé účinky, působí močopudně, podporuje trávení a napomáhá redukovat tělesnou hmotnost. Působí na nervový systém trávicího traktu. Napomáhá vylučovat přebytečnou vodu z těla. Snižuje krevní tlak. Posiluje krevní oběh v cévních stěnách a tím napomáhá k jejich dobré funkci. V pražené formě má kouřovitou a uzeměnou chuť, která si jistě najde své milovníky.
Příprava: 1 čaj. lžička na 1,5 dl. vařící vody, vyluhovat 2-5 minut.

Rakytník řešetlákový plod 50g Hippophae rhamnoides fructus tot.
Složení: Hippophae rhamnoides fructus. Rakytník se v Číně, Řecku a Rusku používá k léčebným účelům již od pradávna. Plody obsahují asi 7% oleje, dále cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, flavonoidy, vitamíny A, D, F, K a vitamín P-rutin a vedle toho také nepřeberné množství dalších biologicky aktivních látek. Dále nacházíme též alkaloid hippophein.
Jeho nejvýznamnější ověřené účinky má na žaludeční onemocnění i vředy, zlepšuje oběh krve, hojí sliznice plic a průdušek, prospívá kloubům, léčí revma a dnu, působí proti skleróze, tlumí bolest a pomáhá při Basedowově nemoci.
Užívání: 1 pol. lžíci přelít 0,5 l vařící vody, vařit 5 minut, neluhovat. Studený výluh 1 pol. lžíci zarovnanou do 0,1 l studené vody vyluhovat 40 min.

Rooibos fermentovaný 70g Aspalathus linearis roasted herba cons.
Složení: Aspalthus linearis herba. Rooibos je nápoj pro každou příležitost. Lze jej snadno připravit, pije se horký i studený. Droga obsahuje kvalitní třísloviny (4,5 až 6 % proti 8 až 15 % v černém čaji) a velké množství stopových prvků a minerálů – železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Dále nacházíme látku zvláštní chemické povahy, zvanou aspalathin, velké množství flavonoidů, organické kyseliny, vitamin C a řadu jiných látek, jejichž výzkum pokračuje. Zároveň nemá žádné kalorie. Obsahuje jen nepatrné množství taninu, je mírně hořký a chutná i bez cukru. Skrze vysoký obsah minerálů a vitamínů obsažených v Rooibosu je vhodný k pití při fyzické námaze či nemoci, kdy je nebezpečí značného úbytku minerálů z těla díky pocení a zrychlené látkové výměně. Je tudíž vhodný zejména pro sportovce nebo nemocné lidi k doplnění minerálů a vitamínů přirozenou cestou. Zároveň nemá žádné kalorie - doporučuje se při hubnutí. Příprava: 1 čaj. lžičku přelijeme 0,25 l vroucí vody, vyluhujeme 3-5 min.

Rooibos green (Zelený) 70g Aspalathus linearis green herba cons.
Složení: Aspalthus linearis herba. Rooibos je nápoj pro každou příležitost. Lze jej snadno připravit, pije se horký i studený. Droga obsahuje kvalitní třísloviny (4,5 až 6 % proti 8 až 15 % v černém čaji) a velké množství stopových prvků a minerálů – železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Dále nacházíme látku zvláštní chemické povahy, zvanou aspalathin, velké množství flavonoidů, organické kyseliny, vitamin C a řadu jiných látek, jejichž výzkum pokračuje. Zároveň nemá žádné kalorie. Obsahuje jen nepatrné množství taninu, je mírně hořký a chutná i bez cukru. Skrze vysoký obsah minerálů a vitamínů obsažených v Rooibosu je vhodný k pití při fyzické námaze či nemoci, kdy je nebezpečí značného úbytku minerálů z těla díky pocení a zrychlené látkové výměně. Zároveň nemá žádné kalorie - doporučuje se při hubnutí.
Příprava: 1 čaj. lžičku přelijeme 0,25 l vroucí vody, vyluhujeme 3-5 min.

Stévie cukrová-sladká tráva 40g Stevia rebaudiana Bertoni folium cons.
Složení: Stevia rebaudiana Bertoni folium. Stévie nazývaná také jako stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky, stévie. Stévie se používá především jako náhražka cukru. Její glykosidy steviosid a rebaudiosid jsou 250-300 krát sladší než sacharóza a přitom neobsahují žádné kalorie. Dále droga obsahuje longipiny, fenylpropanoidy a flavony jako quercetin, avicularin a guayaverin. Přítomny jsou i kyseliny kávová a chlorogenová a deriváty kumarinu scopoletin a umebellipheron. Užívá se při pálení žáhy, diabetu A, jako ústní voda. Je výborná v kombinaci s yerba mate.
Užívání: 1 čaj. lžičku do sítka na cca 0,3 l horkého nápoje, který chcete osladit (čaj, káva, atd.). Vyluhovat dle chuti od 1 do 5 min. Čím delší výluh tím sladší nápoj bude.

Vilcacora (Řemdihák plstnatý) kůra 40g Uncaria tomentosa cortex cons.
Složení: Uncaria tomentosa cortex. Peruánská liána Uncaria tomentosa neboli Vilcacora je "zázračnou" bylinou. Je známa po celém světě jako Uňa de Gato nebo Cat´s Claw (kočičí dráp). V tradičním léčitelství domorodých kmenů Jižní Ameriky je Vilcacora známa již 2000let. Hlavními obsahovými látkami kůry kořenů a kmene liány jsou různé oxindolové alkaloidy (0,15 –4,60 %). Nejdůležitější pentacyklické oxindolové alkaloidy (POAs) identifikované v kůře jsou pteropodin (uncarin C), isopteropodin (uncarin E), speciofylin (uncarin D), uncarin F, mitrafylin a isomitrafylin. Má účinky proti nádorové, antioxidační, antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, imunostimulační, detoxikační, zabraňující usazování trombů v cévách a snižující krevní tlak. Působí při Crohnové chorobě, zánětech tlustého střeva, narušení bakteriální mikroflóry tlustého střeva po léčbě antibiotiky, peptických vředech. Potlačuje chronický únavový syndrom. Pro protizánětlivé účinky napomáhá při revmatismu a artritidě. Napomáhá při léčení boreliózy. Je využívána i k podpůrné léčbě nemocných virem HIV (AIDS).
Příprava: 2 vrch.pol.lžíce zalejte 1L studené vody , přiveďte do varu a mírně dále vařte po dobu 20-25 minut. Pijte 3x denně 2dl teplého odvaru.

 

 

Produkt čaj
Forma sypaná
Specifikace zahraniční byliny